Knedle s marelicama

Knedle, odnosno okruglice, jedno su od najomiljenijih ljetnih jela, a posebno ih obožavaju djeca.

Birate li one od šljiva ili su vam draže s marelicama?

Ja ne biram puno, volim i jedne i druge, naravno, s prženim mrvicama i kiselim vrhnjem.

Za najfinije knedle važno je izabrati zrelo sezonsko voće, tako će naše knedle biti neodoljivo sočne i slatke.

Količina brašna, odnosno omjer brašna i krumpira može varirati, ja volim dodati manje brašna kako bi tijesto bilo mekše.

Sastojci:

(za 16-20 okruglica)

1 kg krumpira

300 g brašna

1-2 žličice soli

1 žličica maslaca

1 jaje

16-20 marelica

maslac

krušne mrvice

cimet

šećer

kiselo vrhnje

Priprema:

1. Krumpire podjednake veličine operite i skuhajte u ljusci.

2. Skuhane krumpire ocijedite, ogulite i još vruće zgnječite. Dodajte sol, maslac i jaje, promiješajte pa dodajte brašno. Mijesite dok se svi sastojci ne povežu, ovo tijesto ne treba dugo mijesiti.

3. Radnu površinu pospite brašnom pa tijesto razvaljajte i izrežite u jednake kvadrattiće. Na svaki kvadratić stavite marelicu pa tijesto rukama oblikujte u knedle.Ako vam se tijesto lijepi, stavite malo brašna u ruke, tako ćete ih lakše oblikovati.

4. U velikom loncu kuhajte knedle u slanoj vodi. Kada knedle iskoče na površinu, kuhajte ih još 5-10 minuta. ovisno o tome koliko su knedle velike.

5. Skuhane knedle ocijedite pa prelijte s malo otopljenog maslaca i pospite prženim krušnim mrvicama. Vruće knedle posipajte šećerom i cimetom i odmah poslužite (po želji s malo kiselog vrhnja).

Ocijeni recept

Recept objavio

_ _

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Svinjsko meso

0,13 eur/kom

Krumpir

1,00 eur/kg

Pastrva

3,98 eur/kg

Eko proizvodi

1,33 eur/kg

Bučino ulje

12,00 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

20,00 eur/kom

Ostalo

0,66 eur/kg

Poklon paketi

28,00 eur/kom

Med s dodacima

12,00 eur/kom

Poriluk

1,00 eur/kg

Špageti

1,00 eur/kom

Lignje

0,01 eur/kg

Tikvice

0,01 eur/kg

Tanki rezanci za juhu

1,00 eur/kom

Šljivovica

13,00 eur/L