Džem od jagoda i rabarbare

Kiselkasta rabarbara sjajno se slaže sa slatkim i sočnim jagodana, a osnovna mjera za ovaj džem je:

1 kg jagoda

1/2 kg rabarbare

350 g šećera

1 mahuna vanilije (srž)

1/2 limuna (sok i korica)

malo cimeta

malo ruma

Priprema:

Rabarbaru oprati, očistiti i izrezati na manje komadiće (oko 1-1,5 cm), staviti u posudu debljeg dna (u kojoj će se kasnije džem kuhati), posuti s 200 g šećera, dobro promiješati i ostaviti da stoji 1 sat (za to vrijeme možete je nekoliko puta promiješati).

Jagode oprati, očistiti i izrezati na manje komade, one sitnije ostaviti cijele. Posuti ih preostalim šećerom, promiješati i ostaviti 15ak minuta.

Odstajalu rabarbaru staviti na vatru, kada proključa smanjiti vatru i kuhati 10 minuta. Dodati jagode, promiješati i nastaviti kuhati na srednjoj vatri, prvo uz povremeno miješanje a kasnije, kada džem postane gušći, treba stalno miješati. Kuhati do željene gustoće.Tijekom ukuhavanja dodati vaniliju (umjesto sjemenki iz mahune, možete dodati ekstrakt ili vanilin šećer), a pred kraj ukuhavanja dodati limunovu koricu i sok i po želji malo ruma.

Vrući džem uliti u vruće, sterilizirane staklenke i odmah zatvoriti.

Ocijeni recept

Recept objavio

_ _

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Med s dodacima

12,00 eur/kom

Bučino ulje

12,00 eur/kom

Špageti

1,00 eur/kom

Tanki rezanci za juhu

1,00 eur/kom

Šljivovica

13,00 eur/L

Ostalo

0,66 eur/kg

Tikvice

0,01 eur/kg

Svinjsko meso

0,13 eur/kom

Lignje

0,01 eur/kg

Jabuke

2,40 eur/kg

Ostalo

0,13 eur/kg

Masti životinjskog podrijetla

20,00 eur/kom

Poklon paketi

28,00 eur/kom

Melem

20,00 eur/kom

Poriluk

1,00 eur/kg